1ste verjaardag van de herberg

Alleen had ik het niet voor elkaar gekregen om zover te komen in 1 jaar tijd. Vorig jaar was er een seizoen van exact 7 weken waarin we vooral zijn bezig geweest met het opruimen, schoonmaken en beter equiperen van de herberg zodat het dagelijkse werk zo licht en eenvoudig mogelijk werd. Grote steun van George en Arno in die eerste weken. Daarna winterklaar maken en de plannen ontwikkelen voor het komende jaar en dan met name voor de meer ingrijpende verbeteringen. Hoog op het lijstje stond een nieuwe keuken voor de pelgrims, een betere wastafel voor de pelgrims en een ruimte om de was te kunnen doen in het pelgrimsgedeelte. Met Pasen 2023 was dat ook allemaal gerealiseerd. Als alles een beetje volgens plan verloopt dan zijn er volgend jaar nieuwe douches en toiletten voor de pelgrims en daarna verbeteringen in ons woonhuis.


Een herberg is echter veel meer dan de hardware. Het zijn de mensen, zowel de herbergiers als de gasten die de herberg maken. Samen met mij en Liesbeth hebben inmiddels 13 vrijwilligers hier de herberg beheerd. Soms geheel zelfstandig, soms samen met een van ons. Hun enthousiasme werkt voor ons ook weer zeer inspirerend, en grote waardering voor hun inzet en betrokkenheid. Zonder iemand te kort te willen doen zijn de Santiagotaart van Mark, de lasagne van Arno en de paprikasoep van Cees klassiekers geworden op het menu.

Het is ook mooi dat mensen die hier eerst als pelgrims komen zich daarna gaan inzetten voor de herberg. Als voorlichter in Utrecht of Vessem, als ambassadeur of Facebook en andere sociale media  of door gewoon hier weer langs te komen. Tot mijn grote verrassing hebben in dat ene jaar al 5 pelgrims een tweede bezoek gebracht.


Langzaam maar zeker krijgt de herberg een ziel en de naamverandering naar Le Coeur du Chemin (die best problematisch is in verband met vermeldingen in oude gidsen etc) is een onderdeel daarvan. Pelgrims kiezen bewust voor deze herberg want het is niet de meest voor de hand liggende, met name door de locatie, op basis van de verhalen die nu al rond gaan of het gegeven dat we Nederlands spreken.

De basis die we hebben gelegd is sterk en met de inzet van velen en de 275 pelgrims die hier sindsdien verbleven gaan we naar een mooi tweede jaar. Ik ben zeer dankbaar dat ik dat mag doen en hoop ook jullie hier een keer te mogen verwelkomen.


Ultreia

1 thought on “1ste verjaardag van de herberg”

 1. Beste Ton en Marion,
  Wat een super vriendelijke ontvangst en wat was alles goed verzorgd. Zelfs een hangmat om me te ontspannen ontbrak niet. Het was heerlijk om met de andere gasten op het terras buiten te genieten van de goed verzorgde maaltijd. Mooi dat dit ook mogelijk was. We spraken ook open over mooie en serieuze en minder serieuze zaken. Fijn dat dit allemaal mogelijk was. Het lied van Acda en de Munnik was zeer toepasselijk, zelfs als je (zoals ik) de Camino per fiets aflegt.
  Na het ontbijt was het helaas voorbij.
  Ik wens jullie beiden veel gezondheid en geluk!
  Vriendelijke groet,
  Henk Jan

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *