Met dank aan Sint Jacob, Allerheiligen 2023

Ik zag net in mijn agenda dat het vandaag “Allerheiligen” is, dus bestaat er een betere dag om de nieuwsbrief voor de vrienden van Le Coeur du Chemin te schrijven ter ere van Sint Jacob de Meerdere. Sinds 5 week is de gite gesloten en ben ik na twee extra weken klussen weer terug in Nederland.

 

Het was een geweldig seizoen met bijna 300 pelgrims die in de gite verbleven. Een enorme verscheidenheid aan nationaliteiten, levenswijzen en plannen voor het lopen van de Camino. Ik zou elke unieke ontmoeting graag willen beschrijven, maar het zijn er gewoon te veel en ik koester ze allemaal evenzeer. Als je erover nadenkt, komen dierbare herinneringen op. Voor het gemaak beschrijf ik ze in categorieën. De eerste categorie zijn de ‘vrije geesten’ die hun ‘normale leven’ opgeven en gaan wandelen zonder een duidelijke planning of doelen voor die dag, week of maand. De eerste namen die in mij opkomen zijn Jerome en Astrid. Jerome heeft 10 en een halve maand gelopen en kwam in zijn laatste week naar onze gite (op de terugweg vanuit Santiago). En Astrid die altijd in het bos sliep, maar met wat vriendinnen de luxe van een bed, bad en warme maaltijd vond. Hoe zou het nu met hem gaan, kunnen ze zich weer aanpassen aan een meer gereguleerd leven? Timo en Anita zijn naar Santiago gelopen en terug gereisd en hebben vorige week in Vessem geslapen, waar Marco, een van de vrijwilligers van LCC, de gastheer was. Wat een kleine wereld.

 

De tweede categorie die ik wil noemen zijn de “Die hards”. Vaak gepensioneerde echtparen die eigenlijk het hele jaar door over de hele wereld wandelen. Interessant genoeg kwamen de meeste koppels in deze categorie die in onze gite verbleven uit de VS of Canada. Om een mooie dwarsdoorsnede te maken van alle gasten noem ik de laatste categorie “Vrienden op de fiets”. Vaak twee mannen of een stel dat niet veel vrije dagen heeft, ergens in de jaren veertig – vijftig, die normaal gesproken via booking.com hun accommodatie boeken maar af en toe per ongeluk in een pelgrimsgite verblijven. Ik zou zo nog vele pagina’s kunnen doorgaan, maar dat is misschien niet zo interessant.

 

Na de sluiting aan het einde van het seizoen zijn alle huidige toiletten en douches gesloopt om plaats te maken voor nieuwe toiletten en douches, een project dat nu voor 65% is voltooid. De voorbereidende werkzaamheden voor deze ombouw zijn al het hele jaar aan de gang. Als alles volgens planning verloopt zijn jullie vanaf 6 april 2024 van harte welkom om gebruik te komen maken van de nieuwe faciliteiten. Het bleek dat er in de twee weken nadat de gite al gesloten was veel pelgrims langskwamen en dat het erg moeilijk was om accommodatie te vinden, aangezien de meeste adressen gesloten waren. Op een gegeven moment bleven er drie Nederlandse pelgrims toch in de gite omdat ze nergens heen konden. Het gebrek aan faciliteiten weerhield hen er niet van een geweldig verblijf te hebben.

 

Naast de gasten een grote dank aan alle gastheren die tijdens mijn afwezigheid de gite hebben gerund, Arno, Philipe, Cees, Ans, Ton, Marion, Joost, Mark maar ook aan degenen die mij hebben gesteund toen ik er alleen was Jeroen, Armine, Adriaan , Leonard, Marjolein, Marco en Danielle. Als jij/jullie ook geïnteresseerd bent om gastheer te worden van de gite, stuur mij dan een e-mail. Ik ben op zoek naar koppels die de gite twee weken willen runnen, waarbij ze voor de gast zorgen en alle benodigde activiteiten uitvoeren.

 

Amitiés pèlerines,

 

Rudolf

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *